Fietsen & wandelen

Grenzeloos fietsen en heerlijk wandelen

Veel mooie wandel- en fietspaden in de Selfkant en net over de grensVanuit het Duitse dorpje Stein kunt u diverse, vaak grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes volgen. Er zijn knooppuntenroutes voor kortere afstanden in Duitsland, Nederland en België en Nederlandse landelijke fiets (LF)-routes en Lange Afstand Wandel (LAW)-routes in de nabije omgeving.

Fietsen/wandelen alleen in Nederland:

Grensoverschrijdende wandelroutes:

  • Toeristische Kritzraedtroute: deze route door drie landen voert letterlijk langs de deur van B7.
    Routekaart bij B7 verkrijgbaar
  • Deel 2 van het Pelgrimspad voert van Noord-Limburg via het Belgische Maaseik (op 14 km afstand) naar het Nederlandse Roosteren, Born en Sittard (op 5 km).

Grensoverschrijdende fietsroutes:

  • Tweelandenroute: deze voert van de Duitse stad Aken via de regio Selfkant naar Roermond en Venlo, waar de grens weer wordt overgestoken naar Kleve, om uiteindelijk te eindigen in het Nederlandse Nijmegen.
  • Roer/Rur-oeverfietspad’-route – Drie landen, één rivier:  is een internationale fietstocht langs het hele stroomgebied van de rivier de “Rur” (totale lengte ca. 170 km). Van de bron in de “Hoge Venen” (België) naar de Eiffel, de Jülicher Börde en het recreatiegebied Heinsberg (Duitsland), tot aan zijn monding in de Maas bij Roermond (Nederland). In deze fietstip wordt het tracé van het recreatiegebied Heinsberg beschreven (ca. 27 km).
  • RW 103 – Drielandentocht vol cultuurschatten: Tijdens deze rond-fietstocht van ca. 57 km komt u enkele interessante cultuurschatten van de grensoverschrijdende regio tegen.
  • RW 106 – Langs kastelen, burchten en herenboerderijen in het Wurmdal: Deze ca. 45 km lange routetip voert u grotendeels langs het schilderachtige riviertje “Wurm”door een idyllisch landschap langs sappige weiden, waarop paarden en koeien grazen en waar de wegen omzoomd worden door fraaie kastelen, burchten en herenboerderijen.
  • Euromosa-fietsroute: doorkruist de Selfkant en voert u per fiets op één middag van Duitsland via Nederland naar het Belgische Maaseik en weer terug.
  • Groene route: deze voert van Beringen in Belgisch-Limburg via Nederlands-Limburg naar Duitsland door recreatiegebied Heinsberg richting Aken en de regio Düren.

Culinaire wandel- en fietstochten
In de naburige Nederlandse gemeenten Sittard, Stein en Echt-Susteren kunt u ook Hap & Trap- of Hap & Staparrangementen boeken, waarbij u tijdens uw wandeling of fietstocht op diverse plaatsen kunt genieten van lekkere hapjes/maaltijden.

Mountainbiken
Vanuit B7 bent u met de auto binnen een kwartier in het Zuid-Limburgse heuvelland, waar diverse mountainbikeroutes zijn uitgezet die zelfs tot in de Voerstreek in België doorlopen.
Voor de avonturiers is het ook mogelijk om in de grotten van Valkenburg (op 40 km) te gaan mountainbiken.

Ligging Paardrijden    Andere activiteiten    Bezienswaardigheden    Eten en drinken    Steden